Contact

Contact
Alexandru Zepciuc
ilustra.films@yahoo.com
!This blog is using cookies !




Jurnalul proiectelor Decizie, After School, Piscu - Glasul Frumosului.

luni, 16 septembrie 2013

O coborare in infern

Prezent la Sibiu pentru piesa de teatru a lui Silviu Purcarete. Foarte aproape de a nu se intampla asta. Calitatile organizatorice ale fratelului si-au spus inca odata cuvantul insa. Si ma bucur enorm ca a venit cu ideea si a dus pana la capat initiativa in cele mai placute conditii. Nu am trait doar o experienta extraordinara pe toata durata calatoriei ci...doua.

Mai intai piesa de teatru: Faust - scrisa J.W.Goethe. Piesa, pusa pentru prima oara in scena de catre Purcarete in anul 2007, acesta a reusit sa (re)atraga atentia criticii internationale. Pentru ca Purcarete este un artist complet, demn de recunoastere internationala si prin aceasta punere in scena merita sa primeasca acest titlu. Este o coborare in infern datorata degradarii spirituale. Mizeriei interioare in care omenirea se scalda. Iar regizorul coboare la propriu publicul sau in infern; efectele speciale folosite mi-au cam mutat atentia perceptiva spre un cu totul alt nivel. Sunt rar uimit de ceva la acest nivel. Acest nivel special unde cu adevarat am putut sa simt si frica de a ma afla in acel loc si necesitatea de a ramane conectat cu mine si a privi spre interiorul meu spre intelegere spirituala. Pentru ca intradevar, spiritualitatea ceea ce doreste regizorul sa sublinieze (bineinteles ca e vorba de text in definitiv) si e ceea ce reuseste sa realizeze din prima secunda a piesei pana in ultima clipa.

Jocul actoricesc de inalta clasa m-a facut sa inteleg ce inseamna calitatea in teatru.
Un decor dar si o coregrafie care se completeaza intru cele mai fine detalii, ajutandu-ne sa mergem cu usurinta prin padurea de idei.

Sunt bucuros pur si simplu ca am fost prezent la acest eveniment care cu siguranta nu trebuie ratat. Sau cum spunea prietena scenografa M. cu care m-am intalnit acolo in sala (culmea, nu ne-am intersectat nicicum drumurile in Bucuresti desi amandoi locuim aici), la 3 scaunde departare de mine: "it's a must!"

Al doilea moment are legatura cu un site construit special pentru cei ce iubesc aventura. Couchsurfing se numeste si putini stiu despre acest site. Eu l-am descoperit printr-un amic si l-am folosit pentru prima oara acum trei ani cand am fost cu After Schoolul la festival, la Cluj - cand impreuna cu Cody, partenerul de aventura, am fost nevoiti sa gasim un loc de dormit pentru o noapte si am cunoscut atunci un cuplu super mega ultra dragut.

First: ce e cu acest Couchsurfing - este un site pentru turisti si nu numai prin care acestia pot primi ajutor constand in simplu un loc in care sa poata puna capul jos peste noapte. Daca iti doresti sa cunosti oameni noi, sau nu ai bani sa platesti o camera la hotel sau pur si simplu... iti place aventura atunci acest site iti poate fi de foarte mult ajutor. E de subliniat parte frumoasa a totului: siteul este international. Daca se intampla sa ajungi in Chile si n-ai unde dormi, deschizi frumos Couchsurfing si ceri ajutor. In acelasi timp, si tu poti oferi ajutor - de exemplu cineva din Chile, luat pe nepregatite, ajuns in Romania, are nevoie de o canapea. Daca ai cont, tu il/o poti ajuta.

Asa m-am vazut si eu in situatia in care, la Sibiu mergand pentru piesa, a trebuit sa rezolv cu cazarea. Bineinteles ca as fi putut sa impart o camera de pensiune cu cineva din grupul de 11 oameni cu care am fost la piesa, asa cum au facut ei, insa gandindu-ma la experienta de data trecuta, eram pur si simplu nerabdator sa folosesc iar couchsurfingul. Astfel, Nicu si prietena lui - un cuplu incredibil, doi oameni extrem de speciali, doi oameni pentru care cel de langa este un om foarte foarte important - au oferit cu bunatate spatiul pe care il detin in apartametul lor. Am putut discuta atat de deschis cu acesti oameni. I-am simtit imediat ca pe niste foarte foarte buni prieteni. Discutiile cu ei, intinse pe o durata de cateva ore bune au avut aplicativitate sociala, religioasa dar si morala. Obiectivitatea la ea acasa. Nu m-am simtit nicio clipa strain sau cumva pus la colt de nu stiu ce idee pe care o aveam, cu care ei n-au putut rezona. Ea studiaza felul in care ecologia poate transforma lumea noastra intr-un loc mai bun si mai frumos iar el a intrat la facultate in Germania. Le multumesc din inima!

Titlul acestui articol are legatura si cu Faust insa din intamplare are legatura si cu titlul cartii pe care o citesc acum si care e acelasi - cartea e scrisa de Doris Lessing - castigatoare a premiului Nobel pentru literatura, intamplatoooor, tot in 2007. Iar cartea m-a prins. Desi destul de dificila, m-a prins. Imi place cum e scrisa, pur si simplu imi place. :)

Abia astept sa couchsurfez iar si are sa se intample cat mai curand.