Contact

Contact
Alexandru Zepciuc
ilustra.films@yahoo.com
!This blog is using cookies !




Jurnalul proiectelor Decizie, After School, Piscu - Glasul Frumosului.

sâmbătă, 27 mai 2017

Da' ce e cu acest scenariu Sci-Fi, dom'le?

Sunt indreptatit sa spun ca tensiunile brexitare nu ajuta prea mult artistul spre dezvoltare, in special cea spirituala, aici in UK. Poate ca am trecut demult de acele vremuri in care ceea ce se prezenta ca fiind energie negativa, sa mai ajute la dezvoltarea vreunei virtuti. Acum, pare sa ne impacam cu faptul ca raul exista si ca el nu poate fi inlaturat prea usor. Si-a infipt bine coltii si acum... nu putem sa privim decat pofta cu care ne devoreaza. Iar monstrul ista e nemancat de aproape 100 de ani. Sunt de parere ca monstrul ista nu ar trebui sa mai manance niciodata. Spre asta sa mergem.

Si cu toate astea, am reusit sa scriu un scenariu la care tin, aici in UK. Un scenariu de 192 de pagini, lipsit cu siguranta de trasaturile pe care le intalnim atat de des in filemele romanesti mult premiate in prezent dar cu siguranta... cu virtuti cel putin spirituale. Vreau sa fac clara urmatorea idee aici: la unele din ideile prezente in acest scenariu lucrez de foarte mult timp. Mult timp chiar inainte sa realizez ca sunt patriot si ca nu am sa parasesc niciodata Romania. Aceasta naivitate... cu care purtam dupa mine idea de a nu parasi niciodata Romania  in masura in care, realizez acum, patriot poti sa fi si peste hotare, iubind, ajutand si zambind semenilor de pe alte meleaguri si cateodata, chiar aceste actiuni pot dovedi cu mai multa forta dragostea pentru tara natala. Altfel spus, am realizat cu repeziciune ca oamenii in general, nu numai artistii, au nevoie de a schimba mediul, atmosfera, peisajul cateodata... pesimismul cotidian.

Dar ce e cu scest scenariu ce are 192 de pagini pana la urma? Urmatoarea relatare se conecteaza destul de bine cu aceasta intrebare; am cautat sa umblu pe cat mai multe strazi ale melagurile natale bucurestene pentru a ma reconecta nu numai cu amintirile pure ale nasterii mele artistice dar si cu orasul, acest oras de care vroiam sa scap la un moment dat, dar nu-mi imaginam ca avea sa fie... chiar un sat din inima Marii Britanii. Mergand astfel pe aceste strazi, un vechi amic regizor m-a oprit din gandurile mele "Unde mergi asa repede, Alex?" Era Emilian. Vesnic zambitor. Si recunosc, poate ca asta imi place cel mai mult la el. Are festival de film deschis in orasul P. Am incercat amandoi sa recuperam cei 9 ani care ne despart de ultima noastra intalnire; Cineclubul Lumiere si prezent. Am aflat cu tristete ca amicul (comun) din adolescenele mele cinematografice, Co-fondator cu mine al Cineclubului Lumiere de atunci, a renuntat la a mai face filme. Nu mi-a venit sa cred defapt. Nu imi inchipuiam ca C. avea sa renunte vreodata la a mai face filme. Mi-am exprimat cu repeziciune regretul si am incercat sa nu exagerez in a-mi exprima acest regret, datorita merirarii de ma cuprinse, tocmai pentru a nu parea fals. Apoi, am discutat despre proiectele mele prezente care, intradevr dintr-o data par multe la numar. Poate ca daca as fi fost in locul lui Emilian, m-as fi uitat si eu putin crucis la baiatul din fata mea care nu a mai filmat nimic concret in ultimii 4 ani si intr-o data, insiruie acesta lista interminabila de proiecte. Dar era adevarul. Adevar pe care Emilian s-a hotarat sa-l lege de un alt amic de-al nostru (tot din perioada cineclubului) care, spune el "se lauda mai mult decat face" iar lui <nu-i prea plac astfel de oameni> intr-o subtilitate frumos invelita in zambetul lui sincer. Credeam ca imi va pune mai multe intrebari despre scenariul acesta cazut din cer al meu, care e Sci-Fi. Dar nu a facut asta. S-o fi intrebat macar -ce e cu acest scenariu de 192 de pagini?-

Poate ca intrebarea asta e doar pentru mine. Pentru ca intradevar, am un producator acum de ii calculeaza bugetul, un compozitor mai mult ca nerabdator sa inceapa lucrul la muzica si cativa actori pe care-i vad in rorurile principale. Si nu vreau sa ma opresc aici cu aceasta intrebare: am inscris scenariul intr-un program de scenaristica din Londra unde are sa fie criticat si in care am participat si cu scenariul "Decizie". Si pot spune despre prezenta mea in program ca am reusit sa le atrag atentia cu scenariul de scurtmetraj. Din 7 scenarisiti la masa, doar unul a adus critici mai puternice asupra micului scenariu, ceilalti putandu-se bucura de cursivitatea si naivitatea ploturile tesute cu ata solida. O poveste curata! Iar acum, ma vor gasi langa un scenariu Sci-Fi iar eu... nu is Kubrick.







Am citit:
Arthur C. Clarke - Sfarsitul Copilariei (recomandarea compozitorului care facut conexiune intre carte si scenariul "Moon's Testament")
Charles Darwin - Viata mea

Citesc:
Radu Beligan - Intre acte

sâmbătă, 13 mai 2017

...

...deci, esti bolnav. Crezi ca poti sa treci peste asta? Daca plangi, asta nu o sa te ajute atat de mult. Imi curata sufletul. Nu e atat de grav ce ai. Are sa adauge inca un strat de suferinta. Atata tot! Acest ceva cu care esti atat de obisnuit. Voaim sa vorbim despre altceva... de ceva vreme. Spune! Crezi ca am facut mai mult rau comunitatii de care apartin? Am daunat comunitatii mele, LGBT? Faptul ca esti sincer cu tine nu poate inrautatii nimanui situatia. Esti intradevar o fire sensibila si are sa fie mereu asa. E despre a da mereu ce ai mai bun. Fara sa impingi sau sa ataci pe cel din comunitatea celalalta. Pentru ca atunci cand ataci comunitatea de care nu aparartii, defapt ataci comunitatea de care apartii tu. Iar tu nu ai facut asta niciodata. Asta ma bucura. L. este in viata mea si asta ma va ajuta mai mult. Nu uita ca tot ceea ce trebuie sa faci e sa fii singur. Si sa fii singur langa cineva este de doua ori mai greu. Nu te speria de oamenii care-ti vor raul. Si-ti fac rau! Cauta sa cunosti, sa intelegi. Sa pleci pur de aici. Are sa fie mai usor apoi! Promit!